Terwijl jij je misschien druk maakt om het babykamertje dat af moet, je lijstje met kraamcadeaus of het wassen van de laatste kleertjes, kan je baby bezig gaan met het indalen. Het indalen begint aan het einde van de zwangerschap. Kort samengevat: de baby is zich aan het voorbereiden voor de bevalling. Weet jij wat indalen precies is? In dit artikel vertellen we je er graag meer over:
Het indalen van de baby
Tijdens het indalen zakt de baby naar benden en daalt het af in de bekken. Voor het indalen nemen baby’s de meest comfortabele houding aan. In de meeste gevallen zal een baby dan ook indalen met de achterhoofdsligging. Dit betekent dat het hoofdje naar beneden ligt.
Maar er zijn ook uitzonderingen. Er zijn namelijk baby’s die liever met de billetjes naar beneden liggen. In dit geval ligt de baby in een stuit. Vaak draaien baby’s de laatste paar weken nog wel eens of meer, maar wanneer een baby in zijn geheel is ingedaald zit het als het ware klem in de bekken en zal zich dan niet meer kunnen draaien naar boven of beneden.
Wanneer begint een baby met indalen?
In de meeste gevallen beginnen baby’s met het indalen in het derde trimester. Dit is in de meeste gevallen. Er zijn namelijk baby’s die er vroeger mee beginnen, of baby’s die pas gaan indalen tijdens de bevalling. Bij een tweede of derde zwangerschap is het meer waarschijnlijk dan tijdens de eerste zwangerschap dat een baby pas tijdens de bevalling indaalt. Dit komt doordat tijdens een eerste zwangerschap de buikspieren van de moeder nog steviger zijn en ervoor zorgen dat de baby naar beneden geduwd zal worden.
Vroeg indalen is vroeg bevallen?
Gelukkig heeft het moment van indalen geen invloed op de bevalling. Het betekent niet per definitie dat je ook vroeger zal bevallen. Het kan namelijk best zo zijn dat een baby al met 31 weken zwangerschap volledig ingedaald is, maar dat de bevalling pas met 40 weken begint. Ook kan het zo zijn dat de bevalling met 38 weken begint maar de baby bij het knappen van de vliezen of de eerst weeën nog niet is ingedaald.
Doet het indalen van de baby pijn?
Het indalen van de baby kan een tijdje duren. As de baby begint met indalen kan het zijn dat jouw buik zelf wat naar beneden zakt en je weer wat meer ruimte onder de borst krijgt. Veel vrouwen ervaren dit als prettig, maar tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat je vaker naar de toilet moet doordat de baby tegen de blaas drukt. Het kan ook zo zijn dat je er helemaal niets van voelt en het indalen niet eens meekrijgt. Maar ook kan het zijn dat je het weldegelijk voelt en je zelfs last hebt van indalingsweeën. Dit kun je herkennen aan krampen die te vergelijke zijn met menstruatiekrampen. Wanneer je iets voelt, voel je het meestal enkele uurtjes of slechts een enkele keer.
Voordelen van het indalen van de baby:
- Het hoofdje sluit de bekken af. Dit heeft het grote voordeel dat wanneer de vliezen breken je niet plat hoeft te gaan liggen. Wanneer een baby namelijk nog niet is ingedaald en de vliezen breken moet je zo snel mogelijk gaan liggen zodat de navelstreng niet om het nekje verstrengeld raakt
- De baby ligt in de juiste positie om geboren te worden
- Je hebt minder last van maagzuur
- De benauwdheid wordt minder doordat je meer ademruimte hebt
- Je hoeft waarschijnlijk minder lang te persen doordat de baby een minder lange afstand hoeft af te leggen
Nadelen van het indalen van de baby:
- Jouw broek kan te strak gaan zitten en een onaangenaam gevoel geven
- Het lopen kan zwaarder worden en je kunt last van de liezen krijgen
- Je zult vaker gebruik moeten maken van het toilet
- Je kan last krijgen van indalingsweeën
- Doordat je buik lager hangt kan je beperkt worden in je bewegingsvrijheid
Succes met de laatste loodjes!