Verse keukenkruiden uit de tuin van de lente tot de herfst, soms zelfs in de winter – zelf kweken in uw plaatselijke kruidentuin biedt uitstekende omstandigheden om het hele jaar door zonder veel moeite te genieten van smakelijke kruiden en culinaire ervaringen. In bijna elke tuin is wel een geschikte plek te vinden om een kruidentuin aan te leggen en te onderhouden. Zelfs als je niet genoeg ruimte hebt voor een heel kruidenbed, kun je de kruiden zo in de tuin planten dat ze allemaal hun perfecte locatie vinden en een goede oogst opleveren. De kruiden, die vaak mooi zijn om te zien en een intens aroma hebben, zijn niet alleen een genot tijdens de oogst.
Keuze uit kruiden
De selectie van kruiden hangt natuurlijk af van de locatie en de beschikbare ruimte, maar natuurlijk ook van de voorkeuren in de keuken.
Hoe kruiden op de juiste manier te planten:
- Peterselie
- Bieslook
- Rozemarijn
- DilleLavas
- Oregano
Waar?
Normale bedden op een zonnige standplaats, verhoogde bedden en kruidenspiralen zijn geschikt voor het kweken van kruiden. Opgemerkt moet worden dat in het kruidenbed de hoge planten op de achtergrond staan, de middelgrote ervoor en de laagste aan de voorkant van het bed (richting de zon), zodat alle planten voldoende licht krijgen .
Het is het beste om de kruiden te combineren volgens de kleur van de bloemen en bladeren en de groeiwijze. Het is ook belangrijk om te overwegen of de planten eenjarig of meerjarig zijn. Sommige kruiden groeien bijzonder goed in gemengde culturen in een zonnige moestuin. Het is ook aantrekkelijk om mooi bloeiende kruiden te hebben zoals B. lavendel, salie of goudsbloemen in meerjarige bedden.
Verzorgen
Als zaailingen worden gezonde, sterke jonge planten gebruikt, die worden gekweekt of gekocht.
Het is belangrijk om voor voldoende plantafstand te zorgen, zodat de kruiden voldoende frisse lucht krijgen en na regen snel drogen. Indien nodig wordt water gegeven in de late namiddag wanneer de zon niet meer zo sterk brandt, of in de vroege ochtend. De kruiden moeten regelmatig worden gecontroleerd op ziekten en ongedierte, zoals bladluizen en ander ongedierte. Zieke plantendelen moeten worden verwijderd.
Bemesten
Voor meerjarige kruiden wordt in het voorjaar biologische langdurige bemesting met hoornkrullen aanbevolen. Voor planten met een hoge voedingsbehoefte moet de bemesting in de vroege zomer worden herhaald. We raden vooral kruidenbouillons aan die gemaakt zijn van brandnetel, smeerwortel, heermoes of paardenbloem. Een brouwsel gemaakt van een mengsel van verschillende wilde en gecultiveerde kruiden is het beste.
Oogsten
Indien nodig kunnen de overeenkomstige delen van de plant worden geoogst en onmiddellijk worden geconsumeerd of geconserveerd. De oogstperiode is afhankelijk van de geteelde kruiden.