We kunnen in de winter gemakkelijk rucola of rucola op de vensterbank laten groeien.
Rucola (Eruca sativa), ook wel rucola genoemd, wordt meestal rauw in salades gebruikt. De licht nootachtige blaadjes smaken ook gestoomd in pastasauzen, risotto of op pizza.
Raket (de andere naam voor deze groente) bevat veel waardevolle ingrediënten: het is rijk aan calcium, ijzer, kalium, natrium en fosfor. Er zijn ook biofenolen, carotenoïden, mosterdolie en vitamine C.
Verse oogst, zelfs in de winter
In de zomer groeit de pittige plant in de tuin. In de winter kunnen we ze gemakkelijk op de vensterbank laten groeien. Een voordeel van rucola is dat het snel gekweekt wordt. Zaaien kan van maart tot september buiten, binnen of in een kas bijna het hele jaar door.
De teelt van spruiten is ook de moeite waard. Deze verfijnen salades, Aziatische gerechten en zorgen voor een heerlijke topping.
Voor de teelt worden de zaden op een vochtige ondergrond gezaaid in potten, tuinkersschalen of dozen en na ongeveer één tot twee weken geoogst. De groene planten (groene spruiten) kunnen compleet met aangehechte zaadvliezen en worteltjes gegeten worden.
Raket uit de bloembak
Als u de bladeren voor salade wilt oogsten, zaai dan niet te dicht in rijen met een tussenafstand van 15-20 cm op het bed of in de bloembak, de zaaidiepte mag nooit meer dan een centimeter zijn. Op voorwaarde dat de grond in het zaaibed vochtig wordt gehouden, ontkiemen zaden meestal na 10-14 dagen. Na slechts drie tot vier weken, vanaf een hoogte van 1015 cm, zijn de delicate bladeren klaar voor de allereerste snede.
Rucola gedijt het beste op zonnige plaatsen, op gelijkmatig vochtige, goed doorlatende en zo mogelijk goed geventileerde plaatsen. Tijdens de teelt moet de grond regelmatig worden losgemaakt en onkruid worden verwijderd. Planten die last hebben van hitte en ernstige droogte ontwikkelen extreme hitte, een constante watervoorziening helpt. Jonge plantendelen smaken veel milder dan oudere. In de meeste tuinen schiet de raket zichzelf, vooral de wilde vorm.
Nitraat in Raket
Zoals alle bladgroenten (sla, veldsla, spinazie, snijbiet), heeft rucola de neiging om grote hoeveelheden nitraat op te slaan. Vooral in de winter, wanneer er weinig licht is, vertoont zwaar bemeste raket zeer hoge concentraties. Beperk het nitraatgehalte van rucola, veldsla, spinazie etc. tot een minimum:
kies een zonnige standplaats,
let op voldoende afstand tussen de planten,
vermijd zware bemesting, vooral met stikstof,
in de twee weken voor de oogst de grond niet bewerkt of krachtig water geeft,
oogst na een paar zonnige dagen, want de plant heeft licht nodig om nitraat af te breken.
Nitraat kan in het lichaam worden omgezet in kankerverwekkende nitrosaminen. Sommige stoffen die ook in rucola zitten gaan dit tegen: vitamine C, sommige biofenolen en chlorofyl.
an de andere kant zijn zelfgekweekte raketplanten die niet zijn gestimuleerd tot turbogroei met stikstof veilig om van te genieten.