Knieklachten treden soms sneller op de voorgrond dan verwacht. Onze gewrichten hebben dan ook nogal wat te verwerken. Bijvoorbeeld overgewicht. Dan is elke stap die je zet toch een kleine aanslag op je knieën. Of je valt of botst ergens tegenaan. Ook dat heeft meteen impact op je gewrichten. Zo krijg je snel te maken met knieklachten. Of met problemen daar net omheen. Want in en rond de knie lopen nogal wat pezen, gewrichten en zenuwbanen. Je hebt zomaar iets aan je meniscus. Of je knieholte begint te zeuren. Bij de iets ouderen onder ons kan het kraakbeen zo verslechteren dat je pijnlijk gaat bewegen. De knieschijf zelf kan ook voor overlast zorgen. Dan ben je ineens niet meer een kampioen traplopen en gaat het fietsen ook erg moeilijk. De knie kan een lastpost worden en om die er weer bovenop te helpen of om pijn te verlichten, zijn er dan gelukkig kniebraces.
Knieklachten zijn vaak complex
Kniebraces zijn hulpmiddelen die je rond je been vastzet. Ze doen uitstekend werk bij de volgende, vaak voorkomende ongemakken:
• Kruisbandproblemen (scheuren);
• Peesontstekingen in/bij de knie;
• Lopersknie;
• Vochtophoping direct rond de knie;
• Knie-artrose;
• Kniebreuk.
Kniebraces inzetten voor genezing
Zit je met knieklachten? Dan is je eerste halte de huisarts of de fysiotherapeut. Die kan een goede diagnose stellen en vertellen welk type brace bij jou de voorkeur geniet. Want een knieklacht dient verholpen maar ondertussen ook qua pijn verminderd. Kniebraces verhelpen klachten want die geven stabiliteit, ondersteunen op een juiste wijze en dienen ter bescherming. Als je braces draagt, kun je zelfs genezing van je knieklachten versnellen. En tijdens het dragen van de braces, kun je vaak je benen gewoon weer belasten. Bijvoorbeeld tijdens het werk en zelfs tijdens het sporten.
Kniebraces voor lichte en zware ondersteuning
Braces zijn beschikbaar in drie beschermingsniveaus. Afhankelijk van de ernst van de klacht, kom je steeds bij een hoger niveau terecht. Tot het hoogste niveau behoort een knieschijfbreuk, vaak ontstaan door een botsing. Knieproblemen kunnen ook sluipenderwijs ontstaan, bijvoorbeeld als je veel lichaamsgewicht meetorst. De huisarts ziet snel welk beschermingsniveau brace bij jouw klacht past. Heb je bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking? Dan wordt vaak een brace met beschermingsniveau 1 aangeraden.
Pijn bestrijdend effect
Een van de vaker voorkomende klachten zijn niet goed meer functionerende kruisbanden. Die banden verbinden je boven- met je onderbeen. Ze kunnen scheuren of op een andere manier hun werk niet meer goed doen. Dan krijg je een instabiele knie. De felle pijn die je daarbij ervaart, kan sterk verminderen door een kniebrace te dragen; en dan wel eentje met beschermingsniveau 3. Door de kniebrace kun je dan ineens ook weer beter bewegen. Naast slechte kruisbanden kunnen ook problemen met de meniscus je instabiel maken. Vooral oudere mensen ervaren hier ongemak. Zijn de klachten nog licht, dan helpen kniebraces met beschermingsniveau 1. Maar bij een echt instabiel been is niveau 3 nodig. En dan zijn er ook nog knieklachten die niet echt meer kunnen genezen zoals kraakbeenbeschadigingen, ook wel als artrose aangeduid. Dan kan de kniebrace (niveau 3) ingezet worden als structurele hulp. Kijk ook eens naar rugbraces als je behoefte hebt aan ondersteuning.