Wil je binnenkort zwanger worden? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. In dit artikel zijn een aantal van deze zaken op een rijtje gezet.
Zwanger worden
Het is niet voor iedereen makkelijk om zwanger te worden. Waar de een per ongeluk zwanger wordt, is de andere jaren bezig om zwanger te worden. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben. Zo kun je meestal minder snel zwanger worden als je op oudere leeftijd zwanger wilt worden. Ook vrouwen met menstruatie problemen kunnen vaak moeilijker zwanger worden. Als je momenteel nog anticonceptie gebruikt, moet je er ook rekening mee houden dat het een tijdje kan duren voordat je weer vruchtbaar wordt. Bij de pil kan dit een paar maanden duren. Bij de prikpil kan het zelfs tot een jaar duren. Twijfel je nog over wanneer je zwanger wilt worden? Dan kun je eventueel alvast stoppen met anticonceptie en tijdelijk condooms gebruiken.
Zwangerschapsverlof
Als je in loondienst bent heb je 16 weken recht op verlof. Je kunt deels zelf kiezen hoeveel weken je voor en na de geplande bevallingsdatum verlof wilt opnemen. Als je een zelfstandige ondernemer bent, maak je gebruik van een speciale uitkering. Deze uitkering heet de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ) en geeft recht op 16 weken verlof. Als je tijdens je zwangerschap ziek raakt gaat dit niet van je zwangerschapsverlof af. Dit verlof valt dan onder de ziektewetuitkering.
Het maken van een bevallingsplan
Als je zwanger bent moet je een bevallingsplan maken. Dit maak je samen met je partner en verloskundige. Wat is eigenlijk een bevallingsplan? Dit is een plan waar je al je wensen rondom je bevallen in omschrijft. De lengte van dit plan mag maximaal 2 a4’tjes zijn. De reden hiervan is dat de zorgverleners het snel moeten kunnen lezen. In het geboorteplan staat onder andere waar je wilt bevallen, in welke houding je wilt bevallen en wie er bij de bevalling mogen zijn. Er staat ook in welke pijnstilling je wilt, wie de navelstreng mag doorknippen en of je borstvoeding wilt geven. Het opstellen van een bevallingsplan geeft je de mogelijkheid om van tevoren bewust na te denken over deze zaken. Ook hoef je hierdoor geen grote beslissingen maken tijdens je bevalling. Je hebt dan wel andere dingen aan je hoofd.
Kosten voor een baby
Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat een baby veel geld kost. Je hebt veel spullen nodig, zoals babykleding, een wipstoel, verzorgingsproducten en hulpmiddelen. Daarnaast heb je ook divers meubilair nodig, zoals een kinderstoel en wipstoel. Je bent gemiddeld 4488 euro kwijt tijdens het eerste levensjaar van je baby.
Daarnaast is het belangrijk om tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te blijven eten. Je hebt iets meer eiwitten (vis, vlees, ei, peulvruchten) en koolhydraten (graanproducten en brood) nodig.